איך מנהלים חנוכת בית לפי ההלכה?

כניסה לבית חדש הוא רגע גדול בחיים של כל משפחה. בית חדש, מיקום חדש ואולי אפילו שכונה חדשה או עיר אחרת, כל אלו מסמנים התחלה חדשה והזדמנות לשיפור וצמיחה. כמו כל מאורע חשוב בחיים, גם כניסה לבית חדש אנחנו חוגגים בטקס מיוחד. הטקס הזה נקרא חנוכת בית על שום שאנחנו חונכים את הבית לראשונה. זהו אירוע עם משמעויות לאדם הפרטי, למשפחה וגם מבחינה דתית. יש כמה מנהגים והלכות בקשר לציון חנוכת הבית, חלקם מוכרים יותר וחלקם פחות, נעבור עליהם כאן בהמשך.

קביעת המזוזה לבית החדש

יש הרואים בקביעת המזוזה את הרגע הראשון של הבית והמגורים בו. קביעת מזוזה הוא מנהג אשר יש לו משמעות דתית עמוקה כאשר מקורו הוא עוד בזמן הגלות של בני ישראל בארץ מצרים. בחנוכת הבית אנחנו מתקינים מזוזה בכניסה לבית כמו גם בפתחי החדרים השונים. יש להתקין מזוזה בכל חדרי המגורים, כולל במטבח. אין להתקין מזוזה בחדרים קטנים מאד או בחדרי השירותים למשל. את המזוזה יש לקבוע על המשקוף הימני כאשר נכנסים לכיוון הבית. היא צריכה להיות כך שכולה נמצאת בתוך השליש העליון של המשקוף. המנהג הספרדי הוא לקבוע אותה בניצב בעוד אשכנזים מציבים אותה בהטיה קלה. כל איש או אישה שהגיעו לגיל מצוות יכולים לקבוע את המזוזה. לפני הקביעה עצמה יש לברך "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו לקבוע מזוזה" כאשר לאחר מכן ממשיכים ללא לדבר וקובעים את כל מזוזות הבית.

איך מנהלים חנוכת בית לפי ההלכה?

החפצים הראשונים בבית ועוד מנהגים…

יש כמה חפצים אשר נהוג להכניס ראשונים לבית. מבחינת מזון, מכניסים לחם ומלח בכדי שהבית יזכה לארח הרבה אורחים. מכניסים ספרי קודש: חומש, סידור תהלים וספר התניא. מקפידים לרכוש ולקבוע בבית קופת צדקה בכדי שהבית יהיה בית של מצוות.

אל הבית יש להיכנס לראשונה ברגל ימין. היום המועדף הוא שלישי כאשר הימים הפחות מועדפים הם שני ורביעי. יש לערוך סעודה לאורחים. בזמן הסעודה יש לקרוא את מזמור שיר חנוכת הבית ואת מזמור תודה. צריך לקרוא עוד דברי תורה וגם דברים של הודיה אישית של בעלי הבית. גם הילדים משתתפים ואומרים דברי תורה שונים. מברכים את הברכה שהחיינו בגרסתה המלאה: "בָּרוּךְ אַתָּה אֲ-דֹנָי אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה".

כסגולה למצוות טובות, נהוג לתת צדקה בקופה אשר הצבנו בבית, כך שנתחיל לגור בבית שכבר יש מעות בקופת הצדקה בו. האורחים של חנוכת הבית משתתפים אף הם בסעודה ובקריאה של דברי תורה שונים.

מי שרוצה לברך את בני הבית החדש נוהג להשתמש בביטוי 'ישוב טוב' כאשר הכוונה היא לכך שמקווים שתצלח דרכם של בני המשפחה להפוך את הבית הזה למקום של מגורים טובים ומצוות.

בחנוכת הבית נהוג לערוך סעודה. לסעודה הזאת יכולים להיות מיני מאכלים שונים ומשונים אבל נהוג שהיא תהיה משביעה ומושקעת. זוהי הסעודה הראשונה הנערכת בבית החדש והיא מבשרת עוד רבות אחריה שיבואו.

מצוות חנוכת הבית היא כל כך חשובה, עד שהתורה נותנת לה מקום מיוחד של כבוד בהדגישה שאפילו בעת מלחמת חירום, יש פטור למי שעדיין לא הספיק לחנוך את הבית שלו. בכך מדגישה שוב תורת ישראל את החשיבות של הבית והתפקיד שלו בהקמה ותפקוד המשפחה היהודית.

אם אתם עומדים להיכנס לבית חדש כל שנותר לנו לאחל לכם זה ישוב טוב!

נגישות
גלילה לראש העמוד