עיצוב חדר לילדים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) הוא אתגר לא פשוט בעבור כל הורה, בייחוד בשל ההבנה כי מדובר בילדים שצריכים מרחב נעים ונטול הסחות דעת. אם אתם בדיוק מתכננים לעצב את החדר לילד, הגעתם למקום הנכון. במדריך זה נציג בפניכם את כל הטיפים הטובים ביותר לטובת עיצוב המשרת את הצרכים הנדרשים, כמו גם כזה שעומד במבחן הזמן. מוכנים? בואו נתחיל.
בחרו צבעים בחוכמה
צבעים יכולים להשפיע על מצב הרוח וההתנהגות של הילד, לכן בחרו צבעים לקירות, פריטי הטקסטיל ואפילו המצעים צריכים לשדר רוגע ושלווה. היפראקטיביות בקרב ילדים ובני נוער יכולה להיות מווסתת באמצעות שילוב חכם של צבעים, וזאת מאחר ולצבעים יש השפעה משמעותית על רגשותיהם והתנהגותם. צבעים בהירים ונועזים כמו אדום, צהוב וכתום, יכולים לעורר את המוח ולהגביר את רמות האנרגיה, מה שעלול להחמיר את ההיפראקטיביות אצל חלק מהילדים. מצד שני, צבעים רגועים ורכים כמו כחול, ירוק וורוד עתיק יכולים להיות בעלי השפעה מרגיעה ולעזור להפחית חרדה והיפראקטיביות. חשוב לקחת בחשבון את השפעות הצבע בעת עיצוב החלל, ולבחור בצבעים המקדמים רוגע ונוחות, בניגוד לגירוי יתר.
שילוב של פתרונות אחסון
ועומס חזותי בחדר עשוי להוביל לגירוי של החושים. בעת עיצוב החדר, אפשר לשקול להתקין מדפים צפים, סלסלות וכן אפשרויות אחסון כמו למשל ספרייה הנמצאת בקו הראייה של הילד ומאפשרת שליפה מהירה של חפצים. בנוסף, אתם צריכים לוודא כי פתרונות האחסון מסומנים בצורה ברורה על ידי צבע או מדבקות המציינות מה יש בתוך כל קופסה, כדי לעזור לילדים עם למצוא את מה שהם צריכים במהירות, ובקלות.
עידוד תנועה באמצעות בחירה נכונה של אביזרים
ילדים באופן טבעי ובוודאי על רקע של אבחון עם הפרעות קש וריכוז זקוקים למרחב תנועה, ולכן חשוב שיהיו שפע של הזדמנויות לתנועה בחדר. במידה ומדובר בחדר גדול, אפשר לשלב בתהליך העיצוב אביזרים יעילים כמו למשל פופים, מדבקות מגנט, וכן ריהוט מודולרי כמו למשל שולחן שאותו ניתן לפתוח לטובת פעילות יצירה, ולסגור אותו בעת הצורך.
השתמשו בחומרים ידידותיים לחושים
חומרים ומרקמים מסוימים יכולים להסיח את הדעת של הילדים. העדיפו לבחור בפריטי טקסטיל רכים כמו למשל צמר, לטובת יצירה של טקסטורה מעניינת שיכולה להכניס הרבה עומק לחדר, אבל גם לאפשר ויסות של החושים של הילדים. שילוב של מספר מרקמים כמו למשל כרית ושטיח מעוצב מעניק את היכולת לעצב את החדר בטוב טעם, ובהתאמה לדרישת הייחודיות של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז.
התאמה אישית של החדר
מאחר ומדובר בחדר שצריך לשמש כמקום מפלט, מומלץ להתאים אותו באמצעות פריטים אישיים. זה יכול לכלול תמונות משפחתיות, יצירות אמנות שהילד הכין בעצמו או פריטים אחרים המשקפים את תחומי העניין והאישיות, מתוך מטרה להעניק לו חדר המייצג אותו כהלכה.
לסיכום
עיצוב חדר לילדים המאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז הוא אתגרי לא פשוט, אך בעזרת הטיפים אותם הצגנו לכם כאן, תוכלו ליצור מרחב המקדם מיקוד, נוחות ורוגע. זכרו להתמקד בצרכים ובתחומי העניין של הילד, ונסו ליצור מרחב שישקף את אישיותו הייחודית, כחלק מהבנה כי בכך ניתן יהיה לעצב את החדר באופן המשרת את הצרכים הנדרשים.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.