דישון גינה ביתית: הדרכים ליהנות מגינה פורחת ובריאה

דישון גינה ביתית הוא אחד השלבים החשובים ביותר לטיפוח גינה פורחת ובריאה, כי הצמחים, בדיוק כמו בני האדם, צריכים תזונה מאוזנת כדי לגדול ולהתפתח כראוי. על אף שהטבע בסביבתו הטבעית לא זקוק לעזרה בדישון, הגינה הביתית שלכם בהחלט צריכה יד מכוונת בנושא הזה. בואו להכיר את עולם הדישון וללמוד איך להעניק לצמחים שלכם את כל מה שהם זקוקים לו!

למה חשוב לדשן את הגינה הביתית?

בניגוד ליערות הפראיים שמתקיימים במעגלי מזון טבעיים, הגינה הביתית שלכם היא סביבה מלאכותית שדורשת התערבות. בטבע, עלים נושרים, צמחים מתים ומתפרקים, וכך הם מחזירים לקרקע את חומרי ההזנה. אצלכם בגינה? אתם גוזמים, מנקים, מסלקים שאריות, ובכך שוברים את המעגל הטבעי. כשצמח גדל, הוא סופג מהאדמה מינרלים חיוניים כמו חנקן, זרחן ואשלגן, ועם הזמן, האדמה מתרוקנת מאותם מינרלים ובלי דישון נאות, הצמחים פשוט יפסיקו להתפתח. דישון נכון מעניק לצמחים את היכולת להתגונן מפני מחלות ומזיקים, משפר את איכות הפריחה והפירות ומאריך את תוחלת החיים של הצמחים בגינה. מחסור בחומרי הזנה עלול להתבטא בעלים צהובים, צמיחה איטית או צמחים שנראים חלשים וחשופים למחלות, ולכן דישון הוא השקעה הכרחית בבריאות של הגינה שלכם.

סוגי דשנים לגינה ביתית

דשנים אורגניים טבעיים

דשנים אורגניים מגיעים ממקורות טבעיים ועוברים תהליכי פירוק ביולוגיים בקרקע, והם משתחררים לאט יותר מדשנים כימיים, אבל הם מספקים הזנה ארוכת טווח ומשפרים את מבנה הקרקע. יתרון משמעותי נוסף הוא שהם ידידותיים יותר לסביבה ובטוחים יותר לשימוש באזורים עם ילדים וחיות מחמד. הינה כמה דרכים לדישון גינה ביתית בצורה אורגנית:

  • קומפוסט ביתי הוא אחד הדשנים האורגניים הנפוצים והיעילים ביותר, ואפשר להכין אותו בבית משאריות מטבח, עלים יבשים וגזם גינה. שיטות גידול ירקות אורגניים בגינה הביתית הופכות לפופולריות יותר ככל שאנשים מחפשים מזון בריא וטבעי, והקומפוסט הופך את הפסולת האורגנית לדשן עשיר בחומרי הזנה, כך שערוגות ירקות שמדושנות בקומפוסט ביתי איכותי מניבות יותר מערוגות זהות שלא מקבלות דישון.
  • קליפות ביצים הן מקור מצוין לסידן שהוא מינרל חיוני במיוחד לצמחים פורחים. פשוט שוטפים, מייבשים וכותשים אותן לאבקה דקה ומערבבים באדמה. צמחי עגבניות שמקבלים תוספת של קליפות ביצים כמעט לא סובלים מריקבון של הפרי שזוהי בעיה שנגרמת בדרך כלל ממחסור בסידן.
  • שאריות קפה הן דשן מעולה, במיוחד לצמחים אוהבי חומציות כמו אזליאות ורודודנדרונים, והן מספקות חנקן, זרחן, אשלגן ומגנזיום. פשוט מפזרים את שאריות הקפה מסביב לצמחים ומשקים. שימו לב שעודף שאריות קפה עלול להחמיץ מאוד את הקרקע, אז כדאי להשתמש בהם במידה.
  • קליפות פירות וירקות מכילות מגוון רחב של מינרלים, ובמיוחד קליפות בננה שעשירות באשלגן ומצוינות לעידוד פריחה. אפשר לקבור אותן ישירות באדמה או להכין מהן תמיסת דשן באמצעות השרייתן במים למשך כמה ימים.

דשנים כימיים מסחריים

דשנים כימיים הם תוצרת מעבדה, והם מכילים ריכוז גבוה של חומרי הזנה ומספקים תוצאות מהירות. הם מגיעים בצורות שונות ולמטרות שונות, ומאפשרים להתאים את הדישון לצרכים הספציפיים של הגינה. הינה כמה כאלה:

  • דשן בשחרור איטי הוא פתרון מצוין לאלה שלא רוצים להתעסק עם דישון שוטף. מדובר בגרגרים שמצופים בפולימר שמשחרר את חומרי ההזנה על פני תקופה של 3–9 חודשים, והוא נהדר לעציצים ואדניות, כי הוא מפחית את הסיכון לדישון יתר. דישון בשחרור איטי בתחילת האביב מספיק לכל העונה וחוסך המון עבודה.
  • דשן מסיס במים הוא פתרון מהיר ויעיל, בדרך כלל באבקה שמתמוססת בקלות, והוא מאפשר לצמחים לספוג את חומרי ההזנה מייד ומתאים במיוחד למצבים שבהם הצמחים זקוקים לדחיפה מהירה. יש להשתמש בו בזהירות כדי שלא לגרום לדישון יתר.
  • דשן נוזלי הוא תמיסה מוכנה שמתערבבת עם מי ההשקיה, והיתרון שלו הוא בנוחות השימוש ובכך שהוא נספג מייד. רבים מעדיפים אותו כי קל למדוד ולדלל אותו בדיוק לפי ההוראות.
  • דשן גרגירי נפוץ לדישון שטחים גדולים כמו מדשאות. מפזרים אותו על האדמה והוא משתחרר בהדרגה עם ההשקיה, וזוהי שיטה יעילה לדישון רחב היקף, אבל היא דורשת זהירות כדי שלא ליצור ריכוזים גבוהים מדי באזורים מסוימים.

הכנת דשן ביתי טבעי מחומרים ממוחזרים

דשן ממי אורז מושרים

דשן מעולה שאפשר להכין בקלות במטבח הוא דשן ממי אורז, פשוט אל תזרקו את המים שבהם השריתם את האורז, כי המים האלה מכילים עמילן, ויטמינים ומינרלים שצמחים אוהבים. להכנת דשן ממי אורז, שטפו כוס אורז במים נקיים למשך כ-20–30 דקות, סננו את המים ואספו אותם בכלי. את התמיסה הזו דללו ביחס של 1:4 (חלק מי אורז ל-4 חלקים של מים) והשקו איתה את הצמחים. דשן מי אורז מתאים במיוחד לסחלבים וצמחי בית עדינים, כי סחלבים שמקבלים מי אורז פעם בשבועיים פורחים בשפע לעומת אחרים באותם תנאים בדיוק שמציגים פריחה צנועה הרבה יותר.

דשן מעדשים וקטניות

אחד הדשנים הביתיים האפקטיביים ביותר הוא דשן מעדשים וקטניות אחרות. עדשים, שעועית, חומוס וקטניות דומות הן עשירות בחנקן שהוא יסוד חיוני לצמיחה בריאה של עלים. להכנת הדשן, השרו כוס עדשים או קטניות אחרות במים למשך לילה שלם, סננו את המים ושמרו אותם. אפשר להשתמש בסינון הראשון (המרוכז יותר) ביחס דילול של 1:5 עם מים רגילים, ובסינון השני ביחס של 1:3. דשן עדשים מצוין לצמחי התבלין ומניב צמחי בזיליקום עם עלים גדולים וירוקים במיוחד, וזהו דשן מצוין לצמחי מאכל, תבלינים, ירקות ואפילו עצי פרי.

דשן משאריות קפה

שאריות קפה הן לא רק דשן אורגני מצוין, אלא גם דרך נהדרת למחזר פסולת מטבח, כי הן עשירות בחנקן, זרחן ואשלגן שאלה שלושת היסודות העיקריים שצמחים זקוקים להם. אפשר להשתמש בשאריות קפה בכמה דרכים: פיזור ישיר על האדמה מסביב לצמחים, הכנת תמיסה באמצעות ערבוב שאריות קפה במים או הוספתן לערימת הקומפוסט. שאריות קפה מתאימות במיוחד לצמחים אוהבי חומציות כמו אזליאות, הרטנזיות, ורדים וצמחי פרי כמו אוכמניות. רק הקפידו לא להגזים בכמות ותנו לשאריות להתייבש לפני השימוש כדי למנוע עובש.

דשן מקליפות פירות, ירקות ושאריות מטבח

זהו הדשן הביתי המושלם לחובבי המיחזור. קליפות פירות וירקות, עלים ושאריות מטבח אחרות יכולים להפוך לדשן עשיר בחומרי הזנה, פשוט קחו צנצנת גדולה והכניסו לתוכה קליפות בננה, אבוקדו, מלפפון, ביצים, עלי חסה וירקות אחרים. מלאו במים והניחו למשך יומיים. אחרי יומיים, סננו את הנוזל ודללו אותו ביחס של 1:10 עם מים רגילים. הדשן הזה מתאים למגוון רחב של צמחים, כמו פרחים, ירקות, עצי פרי, שיחים ואפילו סוקולנטים. החומר המרוכז מאוד חזק, ולכן חשוב להקפיד על הדילול הנכון.

 

דישון גינה ביתית

 

מתי לדשן את הגינה?

עיתוי הדישון חשוב לא פחות מסוג הדשן שבוחרים, ויש להביא בחשבון את העונה, סוג הצמח ומצבו הנוכחי. הינה הזמנים לדישון הגינה הביתית:

  • בדישון עונתי, האביב הוא הזמן האידיאלי להתחיל את משטר הדישון, כי הצמחים מתעוררים מתרדמת החורף ומתחילים בתקופת צמיחה אינטנסיבית. בקיץ, מדשנים בתדירות נמוכה יותר ונמנעים מדישון בימים חמים במיוחד. בסתיו, דישון עם דשן שעשיר באשלגן יעזור לצמחים להתכונן לחורף. בחורף, רוב הצמחים נמצאים במצב תרדמה ולא זקוקים לדישון, למעט צמחים ירוקי עד.
  • תדירות הדישון משתנה לפי סוג הצמח. צמחים עונתיים וירקות זקוקים לדישון תכוף יותר, בערך פעם בשבועיים בעונת הצמיחה, שיחים ועצים זקוקים לדישון פחות תכוף, פעם בחודש או פעמיים בעונה, וצמחי בית בדרך כלל זקוקים לדישון פעם בחודש בעונת הצמיחה.
  • אפשר לזהות שצמחים זקוקים לדישון לפי מספר סימנים שהם צמיחה איטית, עלים קטנים וחיוורים או עלים תחתונים שמצהיבים בעוד העליונים נשארים ירוקים. שימו לב שהבזיליקום מתחיל להראות עלים בהירים יותר כשהוא זקוק לדישון.

טכניקות דישון נכונות

דישון עציצים ואדניות

דישון צמחים בעציצים ואדניות דורש תשומת לב מיוחדת, כי לצמחים האלה יש מאגר מוגבל של אדמה וחומרי הזנה. בנוסף לכך, ההשקיה התכופה גורמת לשטיפת חומרי ההזנה במהירות רבה יותר. לחלופין, אפשר להשתמש במערכת היידרופונית שמאפשרת גידול בלי אדמה עם אספקה מדויקת של חומרי הזנה. המינון המומלץ לעציצים הוא בדרך כלל מחצית מהמינון המומלץ לצמחי גינה כדי למנוע הצטברות מלחים ונזק לשורשים. התדירות, לעומת זאת, גבוהה יותר, והיא פעם בשבועיים עד חודש בעונת הצמיחה. את הדשן הנוזלי אפשר להוסיף למי ההשקיה, ובמקרה של דשן מוצק או בשחרור איטי, מפזרים אותו על פני האדמה ומשקים לאחר מכן. חשוב להימנע ממגע ישיר של הדשן עם גזע הצמח או העלים כדי למנוע "צריבה".

דישון צמחי גינה ושיחים

בגינה, הדישון נעשה בצורה שונה מעט. לצמחים ושיחים בקרקע יש מערכת שורשים נרחבת יותר ויכולת לחפש חומרי הזנה במרחב גדול יותר, כך שכמויות הדישון המומלצות הן לפי הוראות היצרן, כשצמחים גדולים ושיחים זקוקים לכמות גדולה יותר מצמחים קטנים. מפזרים את הדשן המוצק בקרקע מסביב לצמח, ונזהרים שלא לשים אותו קרוב מדי לגזע. מומלץ לעבד קלות את האדמה העליונה לאחר פיזור הדשן ולהשקות היטב. בדישון נוזלי, מדללים את הדשן במי ההשקיה לפי ההוראות ומשקים את האזור שמתחת לנוף הצמח איפה שרוב השורשים הפעילים נמצאים.

דישון עצי פרי

עצי פרי הם קטגוריה מיוחדת שדורשת תשומת לב לדישון. הם זקוקים לדישון מאוזן שיתמוך לא רק בצמיחה בריאה, אלא גם בהנבת פירות איכותיים, וצורכי הדישון של עצי הפרי משתנים לאורך העונה. באביב, הם זקוקים ליותר חנקן לתמיכה בצמיחה חדשה, ובתקופת הפריחה, הם זקוקים ליותר זרחן ואשלגן לתמיכה בהתפתחות הפירות. העיתוי הנכון לדישון עצי פרי הוא בדרך כלל בתחילת האביב, לפני תחילת הלבלוב, ושוב באמצע הקיץ. בעצי הדר, דישון בפברואר ומרץ ושוב ביולי ואוגוסט מניב תוצאות מדהימות שהן פירות גדולים, מתוקים ועסיסיים.

טעויות נפוצות בדישון גינה ביתית

דישון יתר הוא אחת הטעויות הנפוצות והמזיקות ביותר, כי במקום לעזור לצמחים, עודף דשן עלול לשרוף את השורשים ולגרום לנזק קשה. הסימנים לדישון יתר הם צריבות בקצות העלים, עלים שנושרים פתאום והצטברות של קרום לבן על פני הקרקע. אם אתם חושדים שדישנתם יותר מדי, שטפו את האדמה בכמות גדולה של מים נקיים כדי לשטוף את עודפי הדשן. דישון בזמנים לא מתאימים הוא טעות נוספת. דישון בימים חמים במיוחד או בשעות השמש החזקה עלול לגרום לצריבות. גם דישון צמחים במצב עקה, כמו צמחים שסובלים מיובש או ממחלה, הוא לא מומלץ, כי הדשן לא יפתור את הבעיה ואף עלול להחמיר אותה. שימוש בדשן לא מתאים לסוג הצמח הוא טעות נפוצה נוספת, כי לא כל הצמחים זקוקים לאותו סוג דשן. צמחים פורחים, למשל, זקוקים ליותר זרחן מצמחי עלים, וצמחים שאוהבים חומציות, כמו אזליאות, זקוקים לדשן שמתאים לקרקע חומצית.

לסיכום

עם קצת ידע והרבה אהבה לגינון, כל אחד יכול ליצור גינה ירוקה ופורחת. דישון נכון הוא חלק חשוב מהטיפול בגינה, אבל הוא רק חלק אחד ממכלול שלם. אז, הקדישו קצת זמן כדי להכיר את הצמחים שלכם, הקשיבו לצרכים שלהם ואל תשכחו ליהנות מהתהליך של דישון הגינה הביתית. הגינון הוא לא רק עבודה, אלא הוא גם תענוג!

שאלות נפוצות בנושא דישון גינה ביתית

כל כמה זמן צריך לדשן גינה ביתית?

תדירות הדישון משתנה לפי סוג הצמח והעונה. באופן כללי, צמחים עונתיים וירקות זקוקים לדישון פעם בשבועיים או שלושה בעונת הצמיחה. עצים ושיחים מסתפקים בדישון פעם בחודש או אפילו פעמיים בעונה. בחורף, רוב הצמחים לא זקוקים לדישון בכלל.

האם אפשר לדשן צמחים עם דשן ביתי טבעי?

בהחלט! דשן ביתי טבעי מחומרים ממוחזרים כמו קליפות פירות, שאריות קפה ומי השריית קטניות יכול להיות יעיל מאוד. הוא אמנם פחות מרוכז מדשנים מסחריים, אבל הוא ידידותי לסביבה ומתפרק בקרקע באופן טבעי בלי חשש להמלחה.

מה ההבדל בין דשן אורגני לדשן כימי?

דשן אורגני מגיע ממקורות טבעיים ומשתחרר לאט בקרקע, והוא משפר את מבנה הקרקע ומספק הזנה מאוזנת לאורך זמן. דשן כימי מיוצר במעבדה, מכיל ריכוז גבוה של חומרי הזנה ופועל מהר יותר, והוא יעיל מאוד אבל עלול לגרום להמלחת הקרקע עם הזמן.

נגישות
גלילה לראש העמוד